Hei og godt nytt år!

Slik som et nytt år er fullt av nye muligheter, slik er også hvert eneste øyeblikk fylt av muligheter. Men DU må være her for å kunne nyttegjøre deg disse mulighetene. Mindfulness er den mentale faktoren som hjelper deg å være klar over hva som foregår - og som minner deg på deg selv. Igjen og igjen.

Det er denne mentale faktoren til å være klar over, vi tar i bruk under treningsøvelser. Da velges feks pusten eller kroppen som et objekt du har til hensikt å vedholde din oppmerksomhet på. Har du prøvd dette så er du nok også klar over at det ikke tar lang tid før oppmerksomheten din reiser av gårde til en tanke, en følelse eller til noe som foregår i kroppen. Så er det på´n igjen. Og igjen. En slik aktivitet kan oppleves som både monoton, kjedelig og kanskje også meningsløs, men for hjernen din er dette en svært kompleks øvelse. Ikke bare trener du hjernen din direkte i en slik meditasjonsøvelse, men du påvirker også det området i hjernen din hvor de såkalte excecutive funksjonene sitter. Din prefrontale cortex regulerer stresset i resten av hjernen (og kroppen), hjelper deg til å holde oversikt, til å ta gode beslutninger, styrer oppmerksomheten din og hjelper deg til kreativ problemløsning. Funksjonene i dette området i hjernen din er avgjørende for hvordan du har det, og du kan påvirke det med trening! Mindfulness - meditasjon er en øvelse hvor treningen virker direkte inn i dette viktige området.

Jeg har tidligere skrevet om at mindfulness ikke er for pyser, og at livet heller ikke er det. Når du trener hjernen din som beskrevet over, så vil du også begynne å legge merke til stadig mer av hva som foregår i livet ditt, i hvert eneste øyeblikk. Og det kan oppleves som krevende. Det er her mindfulness - tilnærmingen virkelig begynner å bli nyttig, for i hvert eneste øyeblikk, i hver eneste KONTAKT mellom deg og det du legger merke til (en tanke, en følelse, gjentagelse av et mønster eller noe som skjer i kroppen din), så kan du VELGE hvordan du FORHOLDER deg til det du legger merke til. Da øver du deg på en måte å være i livet ditt på. Og da er det ikke nødvendigvis slik du leser om mindfulness i ukeblader. Da er det et møte med deg selv - hele tiden. Gaven som ligger skjult i dette er at du kan finne ut hva du er, hva et menneske er. Og det vil endre ditt liv - innenfra og ut.

Mindfulness - hypen er definitivt over, men det har samtidig aldri vært større interesse for mindfulness. Nå kommer en ny bølge med mennesker som vil jobbe med mindfulness - på ordentlig. Nå kan du bli med! Nytt instruktørkurs starter opp 24. februar 2020!

Mvh

Ivar Vehler

Comment