Innlegg 1: Moderne (arbeids) liv

Komptetansearbeidere har én vesentlig ressurs som gjør at de kan fungere godt i arbeidslivet - og i livet generelt; oppmerksomheten. Du trenger oppmerksomheten din for å kunne fokusere på det du holder på med, du trenger oppmerksomheten til å løse oppgaver, og du trenger oppmerksomheten din når du samarbeider med andre. Har du opplevd å sitte i et møte hvor de fleste er ufokusert og mer opptatt av hva som skjer på skjermen på telefonen, laptopen eller på iPaden? Eller har du erfart at kollegaen eller sjefen står foran deg som et tomt skall når du har noe viktig du vil fortelle? Felles for begge situasjonene er at de er bortreist. Fysisk er de tilstede, men oppmerksomheten er bortreist. Påvirker dette kvaliteten i møtet? Og påvirker det at sjefen er bortreist kvaliteten du opplever i møtet med ham eller henne?

Jeg vil tro at kvaliteten går ned, at frustrasjonen øker, men samtidig at dette er blitt så vanlig at du kanskje ikke påpeker utfordringen for de det gjelder. For det gjelder kanskje deg også? At du merker at oppmerksomheten din hopper og spretter både hit og dit? Fra lyden og vibrasjonen fra den smarte telefonen din til lyden av en ny mail som har landet i innboksen? Og kanskje du også merker at det blir stadig vanskeligere å konsentrere oppmerksomheten om det du holder på med?

I så tilfelle er det på sin plass å rope et rungende varsku til seg selv - og til de du jobber sammen med! For oppmerksomheten din er avgjørende for kvaliteten på det du gjør. Når oppmerksomheten din er blitt ustabil og du merker at det påvirker det du gjør, så er det bare første steg. Den virkelige bomben vil først merkes når oppmerksomheten har blitt spinnvill og tempoet i toppen sniker seg inn i kroppen. Da vil det gå utover helsen din. Da har bomben gått av, kanskje uten at verken du eller dine kollegaer har merket hva som faktisk har skjedd? Eller for å være mer presis, det er ikke sikkert du var oppmerksom på hva som skjedde med din oppmerksomhet.

Se video:

http://www.mindact.no/blog/2014/9/1/mindfulness-turn-2014-mindfulness-i-ledelse-og-organisasjon-oppvarming

Comment