I dag er det 10 år siden jeg lanserte «Orkanens Øye». Boken ble tatt ganske godt i mot og har snart solgt 7000 eksemplarer. Men er «Orkanens Øye» fortsatt aktuell i dag, ti år senere? Jeg vil absolutt hevde at den er det, kanskje mer aktuell enn noen gang.

Orkanens Øye er et bilde på deg. Orkanen er et bilde på alt det som trekker deg ut av deg selv.

I orkanens øye er det stille. Orkanens øye er roen bak uroen. Så selv om det stormer rundt deg i livet, så kan du stå stødig i ro i deg selv. Det er denne roen bak uroen som er det felles menneskelige, men glemmer vi hva vi er og havner i orkanens vold?

For det er dessverre fort gjort å bli sugd utover til alt det som skjer; til tanker og emosjoner, eller enda lenger ut; til rollene du spiller, til statusen du vil opprettholde, til hierarkiet du definerer deg ut fra, eller til tempoet som driver «framover, framover». Da er du i orkanens vold. Så lenge båten bærer.

Men i deg, i orkanens øye, er det alltid stille. Fra orkanens øye kan du betrakte alt som foregår i orkanen. Du kan kjenne at du er levende mens du ser vrakrestene fra i går og forestillingene om i morgen fyke forbi forkledd som fristende og lokkende tanker og emosjoner. «Kom, kom», er deres lokkende sang, «vi skal gi deg verdi, vi skal gi deg identitet». Fra orkanens øye betrakter du det hele og vet at du ikke trenger noe der ute for å vite hvem eller hva du er. For i stillheten i orkanens øye kan du høre klangen fra deg selv, i stillheten i orkanens øye kan du kjenne hva og hvem du er, i orkanens øye vil du kjenne fylden av deg selv og du vil hvile i deg selv. Det er i denne stillheten, i deg, at du kjenner liv og står støtt i følelsen av «Jeg er». Det er i orkanens øye mennesket ER.

Nye datoer er klare for neste kull ved instruktørutdannelsen i mindfulness

Comment