Jeg tror alle mennesker først og fremst ønsker å ha det bra - og at vi ønsker å leve gode liv. Men hva betyr egentlig det? Betyr det at alt blir slik jeg vil? Betyr det at jeg unngår ubehag og bader i behag? Betyr det at alle er snille med meg og at verden danser etter min pipe? Er alt dette det viktigste for å ha det bra og for å leve et godt liv? Mitt svar er absolutt NEI!

Å leve som seg selv

Et godt liv er å leve som seg selv og frihet kan ses som et liv hvor du lever i samklang med deg selv. Da vil du møte utfordringer med en ukjent styrke og du vil erfare ro bakenfor all uro. For “deg selv” er ditt naturlige uttrykk, ditt helt spesifikke uttrykk, som er som din tone, din klang, din farge, den dype følelsen som bærer navnet “jeg er”. “Jeg er” er det du er før du gir deg selv til alle forslag tidsånden presenterer som “sånn bør du være nå”. Følger du disse forslagene så vil du nok ikke ha det så bra, ikke egentlig, og et godt liv vil gjenkjennes som glimt hvor uro og følelsen av å mangle noe er midlertidig fraværende.

En innrømmelse

Dette er egentlig det eneste jeg er interessert i; hva er et menneske? Hva er et godt liv? Hva er naturlig uttrykk? Derfor går vi stadig dypere inn i materien i instruktørutdannelsen i mindfulness. Vi er ikke interessert i å pynte på overflaten eller komme opp med raske løsninger som gjør at ubehaget kan slippe for en stakket stund. Vi er kun opptatt av varig frigjøring og at et godt liv består av gleden over å ut - vikle og av - sløre. Utvikle som å vikle seg ut av det du har viklet deg inn i og avsløre som å fjerne det som ligger som slør og dekker til det du egentlig er. Derfor må jeg innrømme at vi starter med fordypning fra dag 1, rett inn i grøten, bakenfor det åpenbare og bakenfor metoder, teknikker og enkle verktøy. Det siste kan hjelpe, men potensen i metodene øker kraftig med en dypere forståelse av menneskenaturen og naturens lovmessigheter.

Visdommen om mennesket og visdommen og mennesket

Visdom er som et indre lovverk i alt liv og i alle ting. Men ut - vikling og av - sløring må til for at visdommen skal kunne bli virksom. For når du berøres av visdom så er det så potent og virksomt at du kan forvandles; da vil det samme (du) bli til noe annet (du). Det er da ikke slik at du blir en bedre versjon av deg selv som du må strekke deg etter for å nå. Du står stille og så faller misforståelsen av og så er du mer deg nå enn det du var i det forrige øyeblikket. Og her ligger både vår mulighet og vår egentlige glede. Muligheten ligger i å gjøre misforståelse til forståelse og gleden ligger i det å forstå noe nytt med hele deg. For da vil du erfare verden og ditt eget liv annerledes i neste øyeblikk. Den kanskje viktigste visdommen om mennesket er nettopp at hvert enkelt menneske har ett naturlig uttrykk og at det å forstå lovmessighetene i naturen (og menneskenaturen) vil hjelpe deg til å finne din egen naturlige klang.

Å elske selv - avsløringen

Vi har alle psykologiske mønstre og uvaner og misforståelser som preger våre liv. Alt dette ligger som lokk over det som ønsker å komme fram - ditt naturlige uttrykk. Hvis du er enig i dette - og du ønsker å gjøre noe med det, så har du to muligheter: 1) Å pynte på de psykologiske mønstrene og benytte teknikker for å få pusterom som gjør at det er lettere å ha det bra og å tåle ditt eget selvbilde (for en stund), eller 2) Du kan velge å se deg selv nøye etter i sømmene for å lære dette mennesket å kjenne. Med alle dets sider; misforståelser, pinlige tendenser, forbudte emosjoner, merkelige tanker og ulike strategier for å håndtere livet som best en kan. Med interesse og glede! Og kanskje også med vennlig galgenhumor. For det er nok å se hos oss alle til å skamrødme på høylys dag. Men det er avgjørende å se slik at det vi ser på kan bli gjennomsett og dermed oppløses. At misforståelsene som råder kan gjøres om til forståelse. Slik at ditt naturlige uttrykk kan komme fram. Modent og voksent. Og vipps, så trenger du ikke lenger en metode. Da er det livet som leves. I samklang. Med glede og med interesse for å fortsette utviklingen. For da kan du ha fått et nytt og varig kjærlighetsforhold som vil kunne gi deg et helt annet liv; at du elsker selv - avsløringen.

Ny oppstart i september 2022.

Comment