Livet i fulle åndedrag

Jeg håper du nyter livet der du er, at du i dype åndedrag og med full bevissthet suger inn alt som kommer til deg av solstråler, regndråper, vindpust og øyeblikk med dine nære. Og jeg ønsker deg god tid til ettertanke. Stille dager uten planer åpner i alle fall opp for den slags, mens alternativet med masse aktiviteter, mye reising, mange folk og høy intensitet fort kan føre til det motsatte - at her er det bare å “lukke” øynene og henge i stroppen. Puh!!

Ferie - hva er det egentlig?

Sett utenfra fortoner ferie ofte seg som noe i nærheten av dette: En uke for å spinne ned, så en uke for å kjenne på veksling mellom ro og spinn i toppen og kroppen, så en uke med ferie og avslapning før den siste uken brukes til å sette opp farten igjen. For å møte virkeligheten.

Men kanskje er det ikke slik nå, for nå har jo den såkalte virkeligheten vært litt uvirkelig for mange av oss i lang tid. Noen har vært uten jobb, noen har vært isolert fra andre på hjemmekontor, mens atter andre har erfart en kombinasjon av dette i tillegg til fravær av vante aktiviteter. Det gir tid til ettertanke, men er det ferie? For ettertanke kan jo fort gi mye å tenke på.

Tid og ingenting

Eller er ferie det å ha tid til å gjøre ingenting med god samvittighet? Det høres sunt ut, spør du meg, men det å gjøre ingenting er en svært krevende kunst. Særlig hvis man er vant til et høyt aktivitetsnivå med mange adspredelser. Hvis det å gjøre ingenting høres ut som en slitsom ferie, så kanskje ferie heller er muligheten til å pøse på med flere adspredelser til å fordrive tiden med? Den etymologisk betydning av ordet adspredelser er spredning. Kanskje nettopp dette er ferie: å sørge for forlystelser å fordrive tiden med som bidrar til spredning. Spredning? Av hva? Ja, det må vel være av det jeg kaller meg det da.

I godt selskap?

I så tilfelle må jeg innrømme at jeg har ferie både titt og ofte. Jeg både reiser, fordriver tiden med forlystelser og bidrar til spredning samtidig. Reisebyrået heter gjerne Netflix eller HBO. Men det er jo kalt å slappe av det, er det ikke? Som å ta et glass eller to til kvelds. Men er det ferie? For om det er det så vil ferie bety å slippe unna meg selv - at jeg skal spre meg selv så tynt utover at jeg forsvinner. Da slipper jeg meg selv, vel? Adspredelse for alle penga! Da har jeg ferie, eller? Da tror jeg jaggu det er mye ferie rundt omkring i de tusen hjem, for både den ene og den andre ønsker å slippe litt unna seg selv i ny og ne. Og gjør det meste for å få det til.

Ferie hele året?

Alternativet er å søke ferie fra vanen med å slippe unna livet gjennom ulike adspredelser og betrakte livet i alle dets nyanser rett på. Samlet og stødig. Det ville være en sunn ferie det - å ta ferie fra vanene og se på seg selv, sine nærmeste og livet med et nytt blikk. Hver dag, hvert øyeblikk. Ferie hele året. Da vil det du ser på framstå som nytt og friskt for deg - og det vil være forfriskende både for deg og dine omgivelser. Forfriskende? Er ikke det poenget med ferie da?

God ferie!

En vei til et nytt og friskt blikk kan være ett år med mindfulness. Instruktørutdannelsen starter opp igjen 31. august. Fire ledige plasser. Søk nå!

Comment