Business møter visdom

Her om dagen holdt jeg et foredrag for en finans - organisasjon som definerer seg som et høyprestasjonsmiljø. Dermed tenkte jeg det var på sin plass å gå litt dypere inn i materien. De hadde selv beskrevet mindfulness som en buddhistisk praksis som tar utgangspunkt i lidelse - og opphør av lidelse. Så da startet jeg med å snakke om lidelse. Det gjør jeg sjelden eller aldri.

Lidelsespreik

Lidelse kan dessverre ofte misforstås med smerte. Da blir det fort slik at mindfulness - og det å ha suksess med mindfulness, misforstås med at smerte og problemer i livet opphører. Lidelse er mer grunnleggende enn som så. Lidelse har sin årsak i uvitenhet. I en spesifikk form for uvitenhet, nemlig uvitenhet om HVA du er og uvitenhet om hvordan naturens lovmessigheter påvirker deg i ditt liv. Hvis lidelse har sitt utgangspunkt i uvitenhet om hva vi er, så vil mindfulness som en innsikts-prosess være veien til lidelsens opphør. Da kan gleden ved å finne ut av seg selv gi gevinsten at lidelsen reduseres i takt med innsikten. Da er ikke lidelse kun preik om smertens opphør og lengselen etter behagelige tilstander.

Potent praksis gir ferskvare-effekt og og visdoms - effekt 

En visdomsorientering, hvor fokuset ligger på å avdekke hva som er iboende og naturlig i et menneske, gjør hele prosessen mer potent. Vi kan riktignok oppnå en ferskvare - effekt ved å benytte mindfulness - meditasjon som metode som feks redusert stress. En slik ferskvare - effekt kan komme av at regelmessig meditasjonspraksis feks styrker deler i hjernen som bidrar til å regulere ned stress (feks frontallappen) og reduserer størrelse og påvirkning fra deler av hjernen som bidrar til stress og uro (feks amygdala). En slik effekt er både nyttig og hensiktsmessig - og den varer så lenge du praktiserer. 

Langt viktigere er visdoms - effekten. Når du får en innsikt som endrer måten du ser på det du erfarer, så vil du berøres av det som endrer et liv. Slike innsikter berører deg slik at du umulig kan få fjernet innsikten igjen. Visdoms - effekten er en varig effekt. Derfor er vi mest opptatt av utforskningen av hva et menneske er - og hvordan naturlovene påvirker oss som mennesker. Med en slik tilnærming kan metodikken bli ganske så potent.

Dyp filosofi er praktisk  

Vår tilnærming er visdomsorientert og handler om dyp filosofisk undersøkelse. Dette kan kanskje virke både høytsvevende og pretensiøst, men er i virkeligheten svært praktisk. Hvis vi forstår filosofi som søken etter sannhet, så betyr det at vi er interessert i utforskning av noe på en så inngående måte at vi kan finne sannheten om det vi utforsker. Hvis jeg feks utforsker mine tanker, så kan jeg komme fram til visse fakta om tankene. Jeg kan legge merke til at tanker kommer og går. Det er da en innsikt om tankene. Eller jeg kan erfare at jeg blir redd for visse tanker. Da erfarer jeg sannhet. Det er sant at jeg blir redd for visse tanker. Sannhet frigjør og åpner for at jeg kan bli mer kjent med hva jeg er. Gradvis erstattes uvitenheten om meg selv (at jeg er redd visse tanker) med innsikt om meg selv (at jeg er redd visse tanker). Bakenfor der igjen åpenbarer det seg da mulighet for å se på hva som gjør at jeg er redd disse tankene. Min påstand er at ingenting er mer frigjørende og fylt av glede enn å oppdage seg selv - og å av - sløre sine egne misforståelser.

Sannhet er relativ

Og sannhet er i tid. Det som for deg oppleves som sant i dag kan sees på som usant i morgen. Rett og slett fordi du da kan se noe annet enn du gjorde dagen før. Så vi snakker ikke om sannheten, at det er en opplest og vedtatt sannhet du skal bøye deg for eller godta som styrende. Nei, sannhet er relativ og individuell og handler om å avdekke hva som erfares som faktum - altså hva som er ugjenkallelig sant. Nå. I og med at du ser verden gjennom dine øyne, så er evnen til å avdekke sannhet avhengig av ditt blikk, altså er det din sannhet i ethvert øyeblikk. 

Iboende visdom

Mindfulness er en interessant form og en interessant metode. For min del er tilnærmingen i mindfulness så vakker og så frigjørende nettopp fordi den viser til en indre utforskning - og fordi du har alt iboende i deg selv. Du har ditt blikk, du har tanker, emosjoner og fornemmelser i kroppen du kan utforske. Du har dine mønstre og dine oppfatninger. Alt er der for å utforske. Og viktigst av alt; i deg ligger hemmeligheten om hva du er og en naturlig visdom som kun venter på å få komme fram i deg. Det kan føre til opphør av lidelse og endre et liv.

Nå er det ikke lenge til vi starter et nytt kull, jubileumskullet - nummer 20. Vi starter 6. februar. Søk gjerne nå om du føler deg inspirert (-:

Comment